2012-02-29

Ajan tasalla – Kainuussa


Tammikuu hiipunut muistoiksi.  Valtakunnantason YLEn uutissyötteet herättivät uteliaisuuteni, näppäinsormia rupesi ihan kihelmöittämään. Kilometrikorvausasia valtakunnassa ei Kyllösen mukaan ole ajan tasalla, pitäisi rustata. Kalastajillekin on koittanut oiva ajanjakso, kun mateen pyyntikausi kuului olleen parhaimmillaan. En tiennytkään, että Kainuun vesistä saadaan kyseisiä limapintoja ruokapöytiin vuosittain kymmeniä tuhansia kiloja. Nam, madekeitto tuoreesta venkulasta on herkullista, kyllä. 


Sainpa kerrattua senkin, että pressan vaalin toisella kierroksella kuhmolaiset olivat eka päivien aikana innokkaimmin antaneet ennakkoääniään Kainuun muiden kuntien vaalistamiseen osallistuneihin verrattuna. Ennakkoäänestäjien piti todella kurkkia kaikki vaatekomeronsa, että tarkenivat matkaan, sillä pakkanen roihusi -35,4 -asteisesti, ainakin Kuhmossa näin. Huh, huh! Aarteistakin kylmyyden kourissa otsikoitiin. Sumsan Männistöllä ei rahaksi vaihdeta sukuaarretta, 1700-luvulla painettua Raamattua ja virsikirjaa. Arvokkaita sukukalleuksia ovatkin, lukijoita ja laulajia on upeilla teoksilla näköjään riittänyt. Tulee mieleen oman mummon 1900-luvun alkupuolelta oleva vihkiraamattu. Opin sitä jopa lukemaankin, vaikka kieli ja kirjaimet olivatkin lapsen mielestä 'ihan kummallisia'.




Taisi tammipakkasen kourissa kuitenkin kiistelyt kuntien tulevaisuuden hallinnoinnista lämmittääkin. Kainuun maakuntahallintoa pohdittiin monenkin otsikon alla. Ristijärvi oli Kuhmon ja Paltamon linjoilla viimeisenä tammikuun päivänä, esitettiin, että vakiintunutta yhteistyötä voitaisiin jatkaa yhdessä toisten kuntien kanssa tai kahdessa kuntayhtymässä; aika näyttää, miten käy.  Keskeneräisistä kuntaliitoskeskusteluista huolimatta tammikuussa mäkihypyn alle 18-vuotiaiden sarjan Suomen mestaruuden voittanut Kainuun hiihtoseuran Jarkko Määttä pääsi mukaan Italian Predazzon maailmancupin kisaan. Hyvä Jarkko!
Ei niin menestyksekästä uutisointia kyllä kokeneet kainuulaisetkaan puhelinmyyjät, kun on tullut ilmi, että matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointi aiotaan uuden lakiehdotuksen myötä kieltää. Ei ole kivaa kuultavaa, kenenkään töiden loppuminen. Se tietää taas monenlaisia murheita. Mitähän positiivista asiasta näiden työttömiksi jäävien osalta voisi arvailla? Kun vielä hirvisaaliitkin metsissämme ovat laskeneet lähes puoleen. Tietää sekin ruokapuolen kutistumista. Vaan kaadettuja hirviä viime jahtikaudella oli sentään 58 000, näin asiantuntemattoman näkökulmasta komea luku. Monessa perheessä on kyllä päästy hirvipatojen ääressä makoisasti nautiskelemaan. Itselläkin vielä taitaa ystävällisen naapurin ansiosta odottaa ainakin yhden hirvikeiton tarpeet tuolla pakkasarkussa.
YLE:n 30.1.2012 uutissyötteiden aikaisia mietteitä muistiin merkittyinä. Innostuin niin näistä vanhoista uutisotsikoista, että jäi Haynanin snooker-kisan suora lähetys steppaamatta.
Alussa olevan kuvan sain tuttavalta; Hyrynsalmen talvista luontoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on arvokasta kuultavaa!