Kaikki Aurorat, Aurat ja
Aurit näyttävät täyttävän tämänpäiväisen nimipäiväjuhlinnan ehdot.
Henkilökohtaisesti en tunne ketään heistä. Aura-juusto on kyllä mainio eväste
monessa. Netistä googletin Aurin, löysin tietoja ainakin yhdestä, jonka
virallisen toimialan ilmoitettiin olevan: muu ammatillinen, tieteellinen ja
tekninen toiminta. Voit itse tsekata lisää, jos innostut aureista.
1800-luku ei kuitenkaan
ruokatalouden kannalta ollut Suomen suuriruhtinaskunnassa vielä kovinkaan
monipuolista, terveellisen kotoista kyllä, joidenkin tieteilijöiden mukaan, mene
tiedä. Muistelen, että ensimmäiset tuontihedelmät, appelsiinit – kiinanomenat,
tulivat vasta sotien jälkeen eteläisen Suomen kauppoihin, kun itse olin alakouluikäinen.
On uutisoitu, että Karamzinin
aikaan appelsiineja on kyllä ollut aatelisten ja hovien ruokapöydissä, jo pari
vuosisataa aiemminkin. Pietarin hoveissa ja aateliskartanoissa kuuluu olleen ihan
omat orangeriat eli appelsiinihuoneet. Tiedetään, että Suomessa mm. Vuojoen kartanoon
on Engelin toimesta rakennettu sellainen. Eikä Helsinginkään sopinut jäädä
jälkeen. Annalan huvilaan rakennettiin v. 1844 ansari sitruspuiden talvehtimista
varten.
Appesiini-historiassa
kerrotaan, että nimi kuvaa myös väriä, esim hollanninkielessä se on nimeltään
orange tai oranje. Suomenkieleen sana
appelsiini on rantautunut ruotsin kautta saksankielestä. Kiinasta on itse
hedelmä kuitenkin kotoisin. Keskiajan lopulla se rantautui Euroopan vaurauden
symboliksi. Niitä lahjoiteltiin merkkipäivinä ja tuliaisina kuin Aalto-maljakkoa
viime päivinä. Mediceille oranssi palleroinen kelpasi asevaakunankin
koristeeksi.
Nykyisin eritoten höyrytetyt
pavut, pinaatti ja vuonankaali tykkäävät
kovasti appelsiinin seurasta, ja mehulla voi kevyesti marinoida vaikka
sipulirenkaita ja oliiveja. Voisin vaikka kokeilla, mehevöityisiköhän maksa
paistettaessa, jos samalla hauduttaisin pannulla pikkaisen appelsiinilohkoja.
Niin paljon tuskin appelsiinin kanssa jaksan uurastaa hellan ääressä, että
sattumalta saisin jotain aikaiseksi.
Kerrotaan, että Walesin
prinssi, josta sitten aikoinaan kehkeytyi briteille kuningas Edvard VII, illasti joskus 1890-luvulla kauniin Suzettensa kanssa joko
Pariisissa tai Monte Carlossa, ei sillä kai niin väliä (tietolähteet nyt
viestivät monenlaisia). Keittiössä sattui vahinko. Kokki hulautti vahingossa kreppien
kanssa tarjottavan appelsiiniliköörin niiden päälle ja annos leimahti
liekkeihin. Säästösyistä krepit kuitenkin tarjottiin prinssille. Hän maistoi,
hullaantui ja nimesi herkun Crêpe-Suzette’ksi. Niin sitä pitää. Tuosta appelsiinilikööristä sen verran vielä,
että sekä mösjöö Cointreau että mösjöö
Mariner ovat vaurastuttaneet sukujaan merkittävästi valmistamalla kyseistä
herkkua.
Hups. Kahvi on jäähtynyt,
enkä edes erityisemmin pidä appelsiineista, ainakaan tuonti-sellaisista. Ai
niin, missäs ne uutisotsikot olivatkaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mielipiteesi on arvokasta kuultavaa!