2012-03-11

Ajan tasalla - Yle


Mielenkiintoista tapahtuu tässä pyrkimyksessäni pysyä ajan tasalla. RSS-syötteet on ihan ok, kunhan vain tulisi seurattua sitten järjestelmällisesti. Tänään sattuu kiinnostamaan jonkun muun lehden otsikot, huomenna toisen jne. Nyt  satuin avaamaan yleltä tulleet. Hups, 127 lukematonta. Korjataanpa tämä tässä odotellessa tietoa Vintiömäisen oksetustaudin kehittymisestä.

Maaliskuun ensimmäisestä 2012 yle on katsonut tärkeiksi seuraavaa:
Suomen kunnista savuttomiksi on julistautunut 166 kuntaa, eli joka toinen on tänään savuton, ainakin teoriassa. Lieksassa susipelko on hellittänyt, kun iso urossusi on saatu kellistettyä hengiltä. Toinen vielä vapaana, jossain. Google näyttää kiistäneen väitteet uuden tietosuojakäytännön laittomuudesta eikä ympäristöministeri Ville Niinistö ole tyytyväinen valtioneuvoston antamasta luvasta Talvivaaran uraanin talteenottoon. Vihreät haluaa näköjään korottaa turpeen verotusta, miettivät energiavaihtoehtojakin sille, turpeelle siis. Energiateollisuus taas on pettynyt, väittää että lakiesitys vaarantaa ilmastotavoitteen. Urheiluväkikin on pettynyt, kun ampumajoukkue ei urakoinutkaan MM-kisoissa odotetun mukaisesti, 10 parhaan joukkoon. Olisikohan suomalainen taulutekniikka auttanut siinä – kisaskandaali näyttää syntyneen ampumataulujen toimimattomuudesta, ainakin luotto meni.

Portugali kärsii kuivuudesta, Lähi-idässä hurrataan sateelle, hiilisatamat uhkaavat Australian komeaa Isoa Valliriuttaa ja sen korallikasvustoja, eikä vammaisten työllistyminen ole parantunut Suomessa; vain kolmannes työikäisistä vammaisista on työelämässä. Tasavallan ja puolustusvoimien johto tukee puolustusvoimien leikkauksia. Punainen risti on pääsemäisillään piiritettyyn Baba Amiin Syyriassa ja brittivalokuvaaja: ”Homsin tilanne pahempi kuin katastrofi.”

Aivokuntokeskuksessa treenataan tietotyöläisten muistia ja luovuutta, ja asiakkaiden etu unohdetaan sosiaalipalveluissa. Eikä ohjuskauppakaan paranna armeijan suorituskykyä. Keniassa pelätään suursataman rakentamisen seurauksia ja Suomen valtionvarainministeri arvostelee joidenkin tahojen blogikirjoittelua Kreikka-vakuuksista. Riskeistä annettu ihan vääriä mielikuvia kansalle. Ranskassa taas mielenosoittajat arvostelevat sikäläistä vaalikampanjointia – pressakin joutunut pakenemaan buuauksia ja kananmunasadetta johonkin kahvilaan. On siellä ehkä cappucinolla hyvitelty, luulisin.

Van Rompuy näyttää jatkavan EU-presidenttinä ja halpabussiyhtiö on iskemässä Hki-Tre –valtaväylälle. Saamenkielistä opetusta ja päivähoitoa pohtii työryhmä, kun taas Venäjän politiikan sanasto kuulostaa eksoottiselta. Nainen on loukkaantunut jäätyään katolta tippuneen jään alle ja myöhemmin otsikoitiin hänen menehtyneen. Tanskassa neljä heppua on saanut syytteet tanskalaislehteen tehdyn terroristi-iskusuunnittelun vuoksi ja Meilahden museo halutaan sulkea kosteusvaurion takia.

AKT antoi 2.3. potkut viestintävastaavalleen, kiusaamisväitteitä selvitellään liiton sisällä. Irtisanottu on kuulemma liannut omaa pesäänsä. Itse hän sanoo, että kiusaamisesta on voitava kertoa. Jungner vaatii potkujen peruuttamista ja Ihalainen tuomitsee koko erottamisen. Räty odottaa selvitysmiehen arviota asemastaan. 6.3 Räty kuitenkin tunnustaa kiusaamisen. Sitä paitsi, kiusaamisepäilyt saattavat viedä muitakin poliisin puheille.  

Norjassa Breivik taitaa päästä teloitushommistaan kuin koira veräjästä. On psykiatreilla tekemistä. Kamerunissa armeija hyökkää norsujen salametsästäjiä vastaan ja Gdanskissa herättävät villisiat huolta. Kiinassa kuohuttaa väestöpolitiikka ja katsomo romahti Globenissa, 15 loukkaantui. Alahärmässä valmistui puukotuksen esitutkinta ja ruotsalainen Eliasson valittiin YK:n kakkosmieheksi. Hyvä Ruotsi.

Taliban soluttautuu armeijaan -  Afganistanin, ei Suomen. Ammuskelijat haavoittivat rapkonsertissa USA:ssa ainakin 13 ihmistä, Algeriassa 20 haavoittui autopommi-iskussa. Mertaranta iloitsi paluustaan Salpausselän kisaselostajaksi. Perussuomalaiset erottivat valtuutettunsa puolueen vastaisen toiminnan vuoksi, myöhemmin Hakkarainen: ”Selkäänpuukottaminen satuttaa”. Rengon kolarissa kuoli kaksi ihmistä, Unesco tutkii Tallinnan kaupungintalohankkeen ja Saksan ulkoministeri esittää, että EU:lle valittaisiin presidentti koko EU:n laajuisilla yhteisvaaleilla.

Osa Suomen maakuntajohtajista taas on sitä mieltä, että osa kuntien palveluista siirrettäisiin maakuntien tehtäviksi. Egyptissä sitä vastoin kiistellään perustuslakia valmistelevan elimen kokoonpanosta, Kiina vaatii syyrialaisilta väkivallan lopettamista, Venäjän presidentinvaali puhuttaa –Putin julistautui presidentiksi 4.3.  Myöhemmin kerrottiin vaalien olleen historian ”puhtaimmat” Venäjällä.  Al-Qaida mellastaa Jemenissä, Tadzhikistan sulki Facebookin, Kongossa asevarikko räjähti, 200 kuollutta ja vaalikampanja näyttää uuvuttaneen Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyi’n. Sitä paitsi kevät tuo edelleen luvatonta väkeä Afrikasta Italiaan.

Suomessa vakuutussopimus ei riko julkisuuslakia ja Kaikkonen haluaa sen julkiseksi, siis sopimuksen. Katainen torjuu menojen leikkaamisen juustohöylällä. Pieni asunto on myyntivaltti asuntomarkkinoilla. Iranissa konservatiivisin linja vahvisti asemiaan ja Ruotsissa televisio luopuu TV-ruudussa esiintyvistä kuuluttajistaan. Siellä siirrytään pelkkään ääneen.

Lestadiolaisuus on muuttumassa, Kaukasuksella väkivaltaisuuksia, Venezuelan presidentti kertoo toisesta syöpäleikkauksestaan ja naistenpäivän kunniaksi on listattu naisille pahimmat ja parhaimmat paikat maailmassa. Mies näyttää kuolleen rekkakolarissa Mustasaaressa ja Kela-taksi on osoittautunut Satakunnassa fiaskoksi.  Tuulivoimasta halutaan kansalaiskeskustelua ja uuden tangokuninkaallisen haku on alkanut, HUS uusii potilastietojärjestelmäänsä ja kevät vie luistelukentät.

Oikeus on kumonnut asekiellon Coloradon osavaltion yliopistoissa. Pohjois-Pohjanmaalla ryöstettiin Siwa, ja autojaan pysäköivät hankaloittavat lumiaurojen työtä. Löhöily ei mitätöikään lasten liikunnan hyötyjä, Teemu Selänne on noussut tilastoissa Jari Kurrin rinnalle, mustikat saattavat auttaa diabeteksen ehkäisyssä ja jäämies Ötzin sukua elää yhä Sardiniassa ja Korsikassa. Lumivyöryjen määrä kasvaa Afganistanissa ja kaupassa suomalainen hakee nyt aitoja makuja, Lohja hamuaa pikaratkaisua kuntaliitoskiemuroihin ja Pohjanmaan kaksikielisten alueiden äänistä on kuntavaalissa kova kysyntä.  Että silleen ensimmäiset otsikot maaliskuun uutissyötteissä.

Tässä siis 100 ensimmäistä otsikkoa maaliskuussa. Aivoni alkoivat prosessoida lukemaansa. Mitähän tekisin noille lopuille? Entä, mitähän tästä kaikesta huhkimisesta sitten opin. No, ainakin, miten kirjoitetaan ulkomaankielisiä nimiä. Ja sen, että näin kirjoitettuna kaikki nuo uutiset onnettomista ihmiskohtaloista ovat jotenkin vähemmän raakoja kuin TV-uutisista katseltuina. Aika huvittavaa oli noiden otsikoiden perässä juoksentelu. Jäähän tästä nyt dokumenttia huviksi myöhemmille vuosilleni, mitä oli otsikoissa ja mitä itse olikaan tullut tehdyksi ja mietiskelleeksi maaliskuun puolen välin tienoilla armon vuonna 2012. Enkä nyt ole ihan varma, oisko tätä nyt blogiin asti tarvinnut hilata, mutta tulipa tehtyä.

Iloisin uutinen on nyt tietty se, että Vintiömäinen manner-venetsiassa on tervehtynyt jo puutarhanhoitokuntoon, isänsä kanssa…

@ailamarita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on arvokasta kuultavaa!